Binanın temelini olumsuz dış etkilerden koruyarak binanın muhafaza edilmesi için yapılan tüm işlemlere temel altı izolasyon denmektedir. Ve bu izolasyon çeşidi neredeyse hayati bir önem taşımaktadır.
Bugün yaşadığımız doğaya baktığımız zaman aslında binaların dışı görünse de aslında önemli olan binaların temelidir. Temeli sağlam ve izolasyonu en uygun, doğru olan binalar dışarıdan gelen güçlere daha dayanıklıdır.
Binanın oturacağı zemine ilk önce yalıtım yapılması gerekmektedir. Temel İzolasyonu nedir sorusunun en doğru cevabı, binanın ömrünü uzatmak, yapıyı kimyasal maddelerden korumak, binayı kullanan kişilerin olumsuz şekilde etkilenmesini önlemektir.
Temel altı izolasyonun sağlam ve dayanıklı olmasının en büyük getirisi, ileride ortaya çıkacak olan problemleri engellemektedir.
Temel su izolasyon çeşitleri bina temellerinde yapılacak su izolasyonu zemin rutubetine, basınçlı ve basınçsız suya karşı olmak üzere üç çeşittir. Bunun yanında bohçalama adı verilen ve bina temelini yeraltı suyu ya da sızan sulardan korumak için bohçalama yöntemi uygulanır. Bohçalama Yöntemi bitişik nizam binalarda isten bohçalama, ayrık nizam yapılarda ise dıştan bohçalama yapılarak uygulanır.
Temel izolasyonu hemen her yapı için önemlidir. İzolasyon yapılmayan bir duvar nemli zemin ile temasa geçtiğinde bina temeline zarar verir. Bu yüzden binanın temelinde nem ve rutubet oluşur. Bu yüzden temel izolasyonlarında rutubet ve neme karşı içten ve dıştan yapılabilen bohçalama yöntemi kullanılır.